Kristof Allegaert

De Belg Kristof Allegaert is naast leerkracht uit Kortrijk ook meester in het afleggen van lange afstanden op de fiets. Je mag hem gerust beschouwen als één van de iconen van het ultra-fietsen.

Zo won hij vorig jaar voor de derde keer de Transcontinental Race, een (fiets)race van een kleine 4.000 kilometer dwars door Europa. Uitgangspunt hierbij is dat deelnemers deze afstand zonder enige support van buitenaf moeten voltooien. Om een beetje een idee te krijgen: gemiddeld legde Allegaert in zijn tweede Transcontinental Race dagelijks 478 kilometer af!

Eerder won Allegaert de Red Bull Trans-Siberian Extreme, een fietstocht van Moskou naar Vladivostok. Daar had hij 23 dagen nodig voor 9.195 kilometer. En in maart van dit jaar fietste hij tijdens de Indian Pacific Wheelrace in 13 dagen maar liefs 5.500 kilometer van Perth naar Sydney in Australië.

“Ik voel in ieder geval de behoefte om één dag te ervaren hoe het is om zo’n extreme afstand per fiets te overbruggen”

Duizelingwekkende aantallen! Ik vind het prachtig en wil alles weten over ultrafietsers zoals Allegaert. Hoe trainen ze, wat eten ze en uiteraard op welk materiaal fietsen ze? Misschien is het belangrijkste niet eens zozeer de fiets maar veel meer de mentale weerbaarheid, het kunnen omgaan met eenzaamheid en een soort van innerlijke ‘drive’ om het maximum uit jezelf te halen.

Ik voel in ieder geval de behoefte om één dag te ervaren hoe het is om zo’n extreme afstand per fiets te overbruggen. Je weet immers nooit wat je kunt, tot je het geprobeerd hebt!

En precies daarom zet ik in de nacht van vrijdag op zaterdag, klokslag 0:00 uur, vanuit Helmond koers richting Leeuwarden. Als alles gaat zoals ik dat heb bedacht, zal ik daar zaterdagmiddag rond het middaguur lunchen bij Paulien Vogelzang, ons eigen icoon van de stichting Energy4All. Ik hoef daarna alleen nog maar terug te fietsen…

Lees hier hoe het afliep…