Frame: Surly Midnight Special (58 cm), Metal Lilac
Ik had enkele (eveneens stalen) alternatieven in mijn hoofd (All City Space Horse, Fairlight Faran, Niner RLT 9), maar gezien de meer dan goede ervaringen met mijn eerste Midnight Special, de gunstige prijs én de verkrijgbaarheid was de keuze relatief eenvoudig.Het frame is zeker niet vederlicht, maar daar ben ik ook niet zo in geïnteresseerd. En de stalen voorvork met gebogen poten oogt misschien wat ouderwets, maar tijdens het fietsen leveren die vorkpoten uiteindelijk meer vering en comfort op dan een rechte carbonvork. Het frame is verder voorzien flatmount schijfremmontage,12mm-steekassen, en nokjes voor de montage van 3 bidonhouders. Bovendien heeft het een BSA Bottom Bracket van 68mm. Dat vind ik prettiger dan een of ander Press Fit (‘Pruts Fit’) model waarbij de lagers in het frame geperst (i.p.v. geschroefd) worden. Dat is één van de redenen waarom de Niner RLT al in een eerder stadium is afgevallen (ik hoor en lees té vaak verhalen over krakende en piepende lagers).
Kabelstop: SM-CS50 Braze-on Down Tube Cable Stops
Bottom Bracket: Shimano Dura Ace BB-R9100
Past perfect en draait als een zonnetje! De buitendiameter van de bottom bracket lager van dit Dura Ace model is iets kleiner dan die van de Ultegra variant. Met het juiste gereedschap geen enkel probleem!
Balhoofd: Cane Creek 110 1 1/8 inch – ZS44/28.6 | EC44/30
Het topmodel van Cane Creek. Fantastische lagers, makkelijk zelf te monteren en af te stellen. In het verleden wilde ik nog wel eens putjes in de lagers rijden. Daar heb ik met Cane Creek nog nooit last van gehad.
Voorbouw: Ritchey Comp 4-Axis 44 31.8 mm
Stuur: BBB Cycling BHB-36 Graveller
Stuurtape: Lizard Skins DSP 2.5 V2
Bel: Procraft Spacerbell Sport Bicycle Bell
Opzetstuur: Profile Design Sonic Ergo 50a Aerobars
Zadelpen: Ritchey Comp 2-Bolt Seatpost BB Black 27.2 mm 300 mm
Zadel: Gilles Berthoud ‘Aspin’
Crankstel: Shimano Ultegra FC-R8000 Hollowtech II (46-34)
‘Consequentie’ van de keuze voor de TRP Hylex remgrepen is dat de shifters ‘los’ van het remsysteem gemonteerd dienen te worden (dus niet geïntegreerd in de remgreep). De keuze voor dergelijke (11-speed) shifters is uitermate beperkt… eigenlijk kom je dan – bij het gebruik van een dropbar – automatisch uit bij bar-end shifters van MicroSHIFT of Shimano. In het verleden heb ik met beide gefietst en geen noemenswaardig verschil in kwaliteit kunnen constateren. Ook qua prijs verschillen ze nauwelijks. Bij de MTB variant van MicroSHIFT bestaat de mogelijkheid om te switchen tussen index- of frictie schakelen. Mocht de race variant van MicroSHIFT deze optie ook gehad hebben, dan had ik zeker voor MicroSHIFT gekozen. Bij deze fiets dus voor Shimano.
Verlichting: SON Edelux II LED with Coaxial Junction Box
Remmen: TRP Hylex RS Flat-Mount Disc Brake
Eenvoudig te monteren en te onderhouden en met veel vermogen en modulatie. Ik vind met name de grepen supercomfortabel (‘handjes boven op de remgrepen’). De ‘body’ is wel wat langer vergeleken met een aantal andere (hydraulische) remgrepen (te ‘corrigeren’ door de montage van een iets kortere stuurpen). Op de website van TRP staan overigens geweldige instructie video’s. Met het juiste gereedschap (in dit geval een Tektro ontluchtingsset) zijn de remmen prima zelf te onderhouden. Ook de eerste montage is een ‘koud kunstje’. De remmen worden namelijk geleverd met het zogenaamde EZ plug systeem. Dat systeem maakt het mogelijk de kabels vóór montage op de juiste lengte te brengen, zónder(!) daarna opnieuw remvloeistof te moeten toevoegen! En voor degenen die toch per se een geïntegreerde rem/shifter greep willen, heeft TRP sinds kort een Hylex Di2 Adapter kit beschikbaar.